Yaşam

Trending:


En az takviyesi kadar etkili! Beyni ve kalbi besleyen Omega-3 deposu

Omega-3, beyin ve kalp sağlığı için kritik öneme sahip bir yağ asidi türüdür. Vücutta doğal olarak üretilmeyen bu yağ asidi, besinler aracılığıyla alınmalıdır. Omega-3'ün zengin olduğu birçok bitkisel ve hayvansal kaynak bulunmaktadır. İşte Omega-3 içeren 10 önemli besin.


Batsın böyle moda! Vitamin serumunda ölüm tehlikesi

Fenomenlerin etkisiyle moda haline gelen ‘vitamin serumları' sağlığı tehdit ediyor. Uzmanlar, kuaförde ya da evinde serum taktıran birçok vatandaşın alerjik şoka girerek ölümden döndüğünü belirtti.


Adana'da yetişiyor! Kilo vermeden uykusuzluğa kadar her derde deva

Hünnap Çin tıbbının geleneksel bir unsuru olarak kabul edilen ve pek çok sağlık avantajı sunan bir bitkidir. Ayrıca Çin hurması ya da kırmızı hurma olarak da tanınır. Hünnap meyvesi uykusuzluk, öksürük, bağışıklık sistemi zayıflığı ve kabızlık gibi çeşitli hastalıkların ve sorunların tedavisinde kullanılır. Lif, potasyum ve C vitamini bakımından zengindir. Yüksek besin değeri sebebiyle insanları uzun süre tok tutar ve kilo verme sürecine destek...


Siirt'te nefes borusuna demir parçası kaçan öğrenci Heimlich manevrasıyla kurtarıldı

Siirt'te nefes borusuna demir parçası kaçan öğrenci, rehber öğretmenin yaptığı Heimlich manevrasıyla kurtuldu.


Selin Irmak KAÇMAZ 10 yıldır öleceği günü bekliyor! '25 yaşındayken ölümcül teşhisimi aldım'

“Son dokuz yılımı ölüm fikriyle yaşayarak geçirdim. 2015 yılında, 25 yaşındayken ölümcül teşhisimi aldım. Tedavisi olmayan, kısıtlayıcı bir akciğer hastalığı olan pulmoner fibrozis adlı bir rahatsızlık da gelişti ve akciğer nakli olmam reddedildi. Üç ila beş yıl arasında yaşayacağımı düşünüyordum ama neredeyse 10 yıl oldu hala hayattayım. 34 yaşındayım ve hayatı dolu dolu yaşıyorum.”


Boneyard Fragman

Boneyard Fragman


Balıkesir’de yüzlerce kişi sağlıklı yaşam için pedal çevirdi

Geleneksel olarak her yıl yapılan Yeşilay Bisiklet Turu, Türkiye genelinde eş zamanlı olarak 11. kez düzenlendi ve binlerce kişi sağlıklı yaşam ve bağımlılıklara karşı farkındalık oluşturmak için pedallarını çevirdi. Balıkesir’de de gerçekleşen etkinlik, Balıkesir Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Yeşilay Balıkesir Şubesi ve yüzlerce bisiklet tutkunlarını bir araya getirdi.


Nasıl şampiyon oldum?

Kendi sınav senemde bu zamanlarda, eminim sizin de şu anda deneyimlediğiniz gibi, stresli ama bir o kadar da keyifli bir LGS maratonu sürecinden geçiyordum. Bu uzun maratonda önüme çıkan engelleri birer birer aşarak yıllardır hayalini kurduğum lise için bitiş çizgisine varmayı dört gözle bekliyordum.


Trafikte aşırı sonuç odaklı olmak gerilimi artırıyor

Trafikte aşırı sonuç odaklı olmak gerilimi artırıyor Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Yanartaş, trafiğin basit gibi görünen ama çok karmaşık psikolojik süreçlerin yaşandığı bir alan olduğunu belirterek, "Trafiği sonuçlarıyla birlikte yaşadığımız hayatın b...


Buğra Adil Buyrukcu Her şeyin başı sağlıklı bağırsaklar

Bağırsaklarınız ne kadar sağlıklı? Bu sorunun cevabı oldukça önemli. Çünkü bağırsak sağlığının bozulması vücudunuzda yıkıcı etkilere neden olabiliyor.


Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Sabahları uykudan uyandıran nefes darlığına dikkat”

Astımın ihmal edildiği takdirde ölüme yol açabileceğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Eğer zaman zaman bilinen veya bilinmeyen tetikleyici faktörlerle ortaya çıkan; tedaviyle veya tedavisiz bir süre sonra gerileyen, ama sık sık tekrarlayan, özellikle sabaha karşı sizi uykudan uyandıran nefes darlığı, hışıltılı solunum, öksürük ve göğüste sıkışma hissi gibi yakınmalarınız varsa sizde astım olabilir” dedi.


DSÖ: Ruh sağlığı sorunları bir sonraki pandemi

DSÖ: Ruh sağlığı sorunları bir sonraki pandemi Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, ruh sağlığı sorunlarını "bir sonraki pandemi" olarak adlandırdığını söyledi. Türkiyenin farklı şehirlerinde görüşmeler yapmak ve etkinliklere katılmak için 5 günlük ziyaret kapsamında İstanbula gelen Kluge, Covid-19 salgınından aşılara, halk ...


Çocuk sağlığı ve yapay zeka

TIBBIN pekçok alanında olduğu gibi "Çocuk Hekimliğinde" de yapay zeka uygulamaları hızla kullanılmaya başlandı. Çocuk doktoru-hasta ilişkisi çocuklara tıbbi hizmet sağlamanın temel taşı ve yapay zeka yalnızca operasyonel verimliliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda bu ilişkinin doğasını da zenginleştirir. Elektronik tıbbi kayıtlar, tıbbi görüntüleme teknolojisi, akıllı ilaç tasarımı ve akıllı sağlık yönetimi sistemleri gibi tıbbi alanda verilerin...


Doktor kontrolü olmaksızın astım ilacını bırakmak krize neden olabilir

Bahar aylarında polen yoğunluğunun artması nedeniyle astım ataklarının ortaya çıkabileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Mustafa Çörtük, astım krizlerini tetikleyen faktörlere dikkat çekti. Astım krizlerini en sık nezle ve grip dâhil olmak üzere solunum yolları enfeksiyonları ile kirli hava şartları ve sigara dumanına maruziyetin tetiklediğini belirten Prof. Dr. Mustafa Çörtük, doktor kontrolü olmaksızın astım ilacını bırakmanın astım krizine...


Uzmanından kritik uyarı: O bölgedeki her kitle kanser olmasa da doktora gidilmesi şart!

Boyun bölgesinde oluşan kitleler genellikle iyi huylu olabilse de bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabiliyor. Enfeksiyonlardan, tiroid nodüllerine, lenf bezi şişliklerinden kansere kadar pek çok farklı nedenin boyunda kitleye neden olabildiğini söyleyen Kulak, Burun Boğaz ve Baş, Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Nihal Seden Boyoğlu, boyun bölgesinde herhangi bir kitle fark edildiğinde, yeni, eski, ağrılı veya ağrısız fark etmeksizin mutlaka bir hekime başvurması gerektiğinin altını çizdi.


Yeşilçaydan fazla antioksidan içeriyor! Antiseptik ve arometerapi bombası

Bergamot bol miktarda antioksidan içeriyor. Bergamot kalbi korur ve tansiyonu dengeler. Peki bergamot faydaları neler?


Astım hastalarına ‘Acil Eylem Planı’ çağrısı

Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Nazlı Deniz Atik, “7 Mayıs Dünya Astım Günü” nedeniyle astım hastalığı ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Atik, “Her hasta muhtemel bir astım atağında ne yapacağının belirtildiği yazılı bir “astım eylem planı” oluşturmalıdır” dedi.


Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi

Son araştırmalar sağlığımız için çok önemli gerçekleri ortaya çıkardı. Beslenme konusunda dört önemli başlık öne çıkıyor diyebilirim. En önemlisi şekerli içeceklerle ilgili. Gazlı, gazsız, şekerli, tatlandırıcılı kolalı içeceklerin tüketimi, uzun yaşamanın düşmanı. Size tavsiyem yapay içecekleri hayatınızdan çıkarın ve gençleşin. Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez yazdı. (Sabah)


Uzmanı uyardı: Nörolojik rahatsızlıklar, çocukluk döneminde tedavi edilebilir

NÖROLOJİK rahatsızlıkların çocukluk döneminde tedavi edilebileceğini söyleyen Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Canan Kocaman, “Çocuklarda görülen nörolojik bozukluklar arasında epilepsi, serebral palsi (beyin felci) ve gelişimsel gecikmeler önemli bir yer tutuyor. Bu durumlar, çocukların gelişiminde ciddi etkiye sahip. Ancak erken tanı ve uygun tedavilerle çocuğun yaşam kalitesi önemli ölçüde artırabilir” dedi.


İlişkinin uzun süreli olacağını gösteren 5 işaret

İlişkinizin sağlıklı olduğunu nasıl anlarsınız? İşte ilişkinin uzun süreli olacağını gösteren 5 işaret...


Boyunda görülen her kitle kanser habercisi mi?

Boyun bölgesinde oluşan kitleler genellikle iyi huylu olabilse de bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabiliyor. Enfeksiyonlardan, tiroid nodüllerine, lenf bezi şişliklerinden kansere kadar pek çok farklı nedenin boyunda kitleye neden olabildiğini söyleyen Kulak, Burun Boğaz ve Baş, Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Nihal Seden Boyoğlu, boyun bölgesinde herhangi bir kitle fark edildiğinde, yeni, eski, ağrılı veya ağrısız fark...


Astım her yıl 450 bin can alıyor

Dünyada yaklaşık 350 milyon astım hastası olduğu tahmin ediliyor


Çiftçilere uzmanından 'kene' uyarısı

Medicana Sivas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bakır, çiftçilere kene uyarısında bulundu. Bakır, 'Keneler sadece evcil hayvanlarda olmuyor. Tarımsal alanlara giderken kişinin dikkat etmesi gerekiyor' dedi. İlkbaharın gelmesiyle birlikte kene popülasyonunda artış yaşandı. Kırsal alanlarda yaşamını sürdüren ve tutunduğu kişide Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü bulaştıran kenelere ilişkin uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor.


Bitki yetiştirmek beyni geliştiriyor

Prof. Dr. Zeynep Aydın, 20 dakikalık bitki işleri beyin hücrelerinin çoğalmasını ve büyümesini aktive eder. Alzheimer ve Parkinson gibi rahatsızlıklara iyi gelir dedi.


Pancar Deposu’nda yoga buluşmaları devam ediyor

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği yoga eğitimleri Pancar Deposu’nda devam ediyor. Mayıs ayı boyunca her hafta salı günleri düzenlenecek yoga etkinlikleri daha önceden kayıt yaptıran bütün kadınlara açık olacak.


Böbrek kanserinden robotik cerrahi ile kurtuldu

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yaşayan ve böbrek kanseri teşhisi konulan Döne Açıkgöz, İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesinde robotik cerrahi teknolojisiyle ameliyat edilip sağlığına kavuştu. Ameliyatı gerçekleştiren İEÜ Medical Point Hastanesi Üroloji Bölümünden Prof. Dr. Gökhan Koç, “Robotik cerrahi teknolojisini böbrek kanseri cerrahisinde de kullanabiliyoruz. Özellikle böbreğin tamamını almayıp sadece tümörlü bölgeyi çıkarma...


Araştırma: Stresi yenmenin en kolay yolu ortaya çıktı

Uzmanlara göre stresi yenmenin sırrı, dışarı çıkmak kadar basit.


‘Kokteyl serum’ tehlikesi

Sosyal medya fenomenlerinin de etkisiyle moda haline gelen ‘kokteyl serum’lar, kuaför salonlarından evlere kadar birçok yere girmiş durumda. Uzmanlar doktor gözetimi ve hastane ortamında yapılmayan damar içi uygulamaların alerjik şoklara, hatta kalp durmasına neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.


Modern yaşam, derin uyku üzerinde etkili olan "melatonin" üretimini bozuyor

Kişinin kaliteli bir uyku alabilmesi için yeterli "melatonin" hormonu üretimi gerektiği ancak modern şehir hayatıyla gün ışığından ziyade uzun süre ofis ortamında mavi ışığa maruz kalınmasının melatonin metabolizmasını bozduğu belirtildi.


İnsani bir karar verebilecek mi?

Tıp bilimine göre kocama hâli bulunan kronik hastalıklara sahip insanlar 400 gündür Erdoğan'ın insafa gelmesini bekliyor. "Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama" nedeniyle cezaevinde yatmaları hayati sakıncalar yaratan insanlar, yetersiz tıbbi destek nedeniyle hayatlarını kaybederlerse, kusura bakmasın ama bunun sorumlusu bizzat devleti yönetenler olur


Uzmanlar kan sulandırıcı ilaç kullanımı konusunda uyardı

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, herhangi bir doktor önerisi olmadan kan sulandırıcı ilaç kullanılmaması gerektiği konusunda uyardı.


Dünyada 260 milyondan fazla kişiyi etkiledi, ölüme yol açıyor! Öksürük belirtileri arasında yer alıyor

Astım dünyada 260 milyondan fazla kişiyi etkileyen ve her yıl 450 binin üzerinde ölüme yol açtığını ifade eden İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Mısırlıgil, “Hastalık; tekrarlayan öksürük, nefes darlığı, göğüste baskı hissi, hırıltılı-hışıltılı solunum gibi yakınmalarla kendini gösterir” dedi.


Uzm. Dr. Dost: “Çeşitli tedavi yöntemleri ile fobilerden kurtulmak mümkün”

SAMSUN (İHA) – Psikiyatri Uzmanı Dr. Hilal Dost, fobilerin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyleyerek, birçok tedavi yöntemi ile fobilerden kurtulmanın mümkün olduğunu ifade etti.


Harvard’lı bilim insanı uyarıyor! Beyniniz için asla yapmamanız gereken 6 şey

Harvard Tıp Okulu'nda psikiyatri profesörü olan Christopher Palmer, beynin zinde, enerjik ve sağlıklı kalması için asla yapılmaması gereken şeyleri açıkladı. Palmer kendisinin de bu 6 kurala uyduğunu söyledi. Peki, ne bu 6 kural?


Araştırma: APOE4 geni kopyalarına sahip ileri yaşlıların yüzde 95'i Alzheimer belirtisi gösterdi

Araştırmacılar, APOE4 geninin iki kopyasına sahip 65 yaş üstü kişilerin tamamına yakınının Alzheimer belirtileri geliştirdiğini ortaya koydu.


Karın ağrısı ve şişkinlik, kronik ishal veya kabızlık... Çölyak hastalığının yaygın belirtileri... Bu besinlerden uzak durun

Yaklaşık her 100 kişiden birinde görülen çölyak hastalığının genetik kökenli olduğunu ve birinci dereceden yakınlarında çölyak olan kişilerin bu hastalığa yakalanma riskinin yüzde 10 olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hakan Demirci, “İnce bağırsakta gluten adlı protein türüne karşı bağışıklık sisteminin anormal tepkisi sonucu çölyak gelişiyor ve ömür boyu süren bir hassasiyet gerektiriyor” diyerek çölyak hastalığı hakkında bilgi verdi.


Karaciğer kanserlerinde yeni teknolojiler hayat kurtarıyor

İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları, kabızlık şikayeti ile başvuran 57 yaşındaki Cengiz Deligül'ün karaciğerindeki tehlikeli kitle yenilikçi bir yöntemle tedavi etti. Kullanılan mikrodalga enerjisiyle sayesinde, Deligül'ün sağlığına kavuşması yeni bir umut kapısı araladı.


Birçok hastalıktan ameliyat olmadan kurtulmak mümkün

DENİZLİ (İHA) – Hastalıkların teşhis ve tedavisinde tercih edilen girişimsel radyoloji konusunda bilgiler veren Özel Denizli Tekden Hastanesi Tanısal ve Girişimsel Radyoloji uzmanı Prof. Dr. Nevzat Karabulut, “Cerrahi müdahaleye göre ciltte iz bırakmaz ve iyileşme süreci çok daha kısadır. Ayrıca, bu işlemler genellikle hastanede yatış gerektirmez ve hastalar normal günlük aktivitelerine daha hızlı dönerler” dedi.


Astım tedavisindeki gelişmeler "ağır" vakalarda iyileşme şansını artıracak

Doç. Dr. Şehnaz Olgun Yıldızeli, şu an astımla ilgili tedavilerin hastaların lehine işlediğini belirterek, 5-6 yılda "dirençli" ve "tedavi edilmesi zor" denilen astım vakalarının daha fazla iyileşme şansına sahip olacaklarını belirtti.


Hava kirliliği ve stres tetikliyor! Belirtilere dikkat: Nefes darlığı, göğüs sıkışması, öksürük...

Astımın her yaş gurubunu etkileyen bir hastalık olduğuna değinen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazlı Zeynep Uslu, “Astım hava yollarının iltihaplanması ve daralması sonucunda ortaya çıkar. Astımın gelişiminde genetik ve çevresel faktörler önemli bir rol oynar. Hastalığın tetikleyicileri arasında alerjenler, hava kirliliği, solunum yolu enfeksiyonları, stres ve sigara dumanı vardır” dedi.


3 yıldır yapay akciğerle nefes alıyor: "Akciğerimi yanımda taşıyorum"

Aykut İnciler, "pulmoner hipertansiyon" hastalığı nedeniyle 3 yıldır çantasında taşıdığı yapay akciğerle yaşama tutunuyor.


Alerjenler, sigara dumanı ve kimyasallar "astım" kontrolünü güçleştiriyor

Akciğer hastalığı olan astımda ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının, solunum yolu enfeksiyonları, alerjenler, sigara dumanı ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruziyetin hastalığın kontrolünü güçleştirdiği belirtildi.


Burun estetiğinde hedef: Yüze uyumlu ve doğal burun

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. İbrahim Yazıcı, “Burun estetiği operasyonundaki asıl amacımız yüzümüze uyumlu, doğal görünümlü burun elde etmektir” dedi.


Kolajen içeriği yüksek 7 besin

Kolajenin vücudun çeşitli dokularında bulunan ve ana yapısal protein olarak görev yapan önemli bir protein olduğu biliniyor. Uzmanlara göre kas, kemik, cilt, tendon, kıkırdak ve bağ dokusu gibi farklı dokularda bulunur ve vücuda güç, esneklik ve yapı kazandırıyor. İşte kolajen açısından yüksek besinler...


Bir ilimiz diken üstünde! Yabancı uyruklu 24 kadında cinsel yolla bulaşan hastalık tespit edildi

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde yapılan asayiş uygulamasında yakalanan 24 yabancı uyruklu kadında cinsel yolla bulaşan hastalık olduğu tespit edildi. Kadınlar sınır dışı edilmek üzere Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.


Kahvelerin şahı hafızaya doping oluyor! Serotonin salgılatıyor, iştah kapatıyor

Kahvenin birçok çeşidi var. Dibek kahvesi tokluk hissi sağlaması ve hafızayı güçlendirmesiyle meşhur. Peki dibek kahvesi faydaları neler?


Prof. Dr. Ovalı’dan ‘Kök hücre’ açıklaması: “Büyük ümit olmaktan artık çıkmalı”

Kök hücreye yönelik çalışmalar sürerken Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı, “Yıllar geçti, hala aynı şeyi söylüyoruz; ileride işe yarayacak. Doğru kullanıldığında bazı hastalıklarda işe yarayabilir, hala kök hücreye çok fazla inanan gruplar var, olmalı da ama en çok uğraşan kişi olarak büyük ümit olmaktan artık çıkmalı diyorum. 1999 yılında kök hücreyi ürettiğimde benden fazla inanan yoktu ama o kadar kabiliyetli değil. Hücreyle gen...


Hipotiroidiye dikkat! İşte 20 belirtisi

Beden ve ruh orkestramızın enerji şefi tiroid bezidir. Boynumuzun ön alt kısmında yerleşen topu topu 25-30 gram ağırlığındaki bu küçücük bez, salgıladığı hormonlar ile metabolizmamızı düzenler. Eğer bu görevi yerine getiremez yani yeteri kadar tiroid hormonu üretemezse pek çok sağlık sorunu ortaya çıkar. İsterseniz gelin o sorunları yeniden hatırlayalım, hatta mümkünse bir kenara not da edelim...


Lekeleri silgi gibi siliyor! Uyumadan önce yüzünüze uygulayın

Sirke cilt için en sağlıklı leke açıcılardan biri. Sirke içerisindeki maddeler sayesinde cildi temizliyor. Pamuk yardımıyla lekelere temas ediyor. İşte sirke faydaları...


"Türkiye’de astımlı hasta sayısı artıyor"

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünyada yaklaşık 300 milyon insanın astım hastası olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, “Türkiye'de de astım sıklığı giderek artmaktadır. Ülkemizde yaklaşık olarak yetişkinlerin yüzde 5-10'u ve çocukların ise yüzde 10-15'i astım ile yaşamlarını sürdürmektedirler” dedi.