Yaşam

Trending:


Bırakın bağırsaklarınız ve karaciğeriniz sizinle uyusun!

Size Avusturya'da katıldığım detoks programında doktorumun ilk muayeneden sonra belirlediği kişisel terapi programını içeren haftalık akışı anlatmak istiyorum. Bu programda bağırsaklarımızın ikinci beynimiz olduğunu daha iyi anladım. Detoks artık her yıl hayatımın bir parçası olacak…


Üniversitede geliştirilen ‘Flora Dengeleyici Sprey’ salgın hastalıklara engel oluyor

İstanbul Arel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Biyomedikal Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Ceren Türkcan tarafından geliştirilen ‘Flora Dengeleyici Sprey’, havada bulunan partiküllerin olumsuz etkilerini ortadan kaldırarak daha sağlıklı bir hava ortamı sunuyor.


Karaca: "Her yıl yaklaşık 11 milyon kişi hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybediyor"

Niğde İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bahadır Karaca 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle yaptığı açıklamada toplumda hipertansiyon farkındalığının yetersiz olduğuna dikkati çekti.


Her 3 bin 500 bebekten birinde görülüyor! Uzman isim uyardı! 'Aileler duygu kırılması yaşıyor!'

Her 3 bin 500 bebekten biri özofagus atrezisi hastalığıyla dünyaya geliyor. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berat Dilek Demirel, konuya ilişkin dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Uzman isim “Biz bugün Türkiye Özofagus Atrezisi Çocuk ve Aile Destek Derneği ile birlikte ameliyat edilmiş hastalarımızın öncelikle sağlık kontrollerini gerçekleştirdik” dedi. Türkiye Özofagus Atrezisi Çocuk ve Aile Destek...


Safra kesesinde taş bulunan hastalar daha büyük sorunlar oluşmadan tedavi olmalı

Eskişehir Özel Ümit Batıkent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersoy Esen, safra kesesi taşları ve ameliyatı hakkında konuşarak, “Hastalar en çok hazımsızlık ve şişkinlik sorunu ile gelir. Hasta yemek sonrasında karnında şişlik hazımsızlık, karna ve sırta vuran ağrı hisseder, bir iltihap söz konusu olduğunda ise ateş ve kusma gibi daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir” dedi.


Doğum gününde karaciğer nakli olan hasta, çifte mutluluk yaşadı

Eşine kan vermek isterken Hepatit B hastası olduğunu öğrenen, tedavi sürecinde de karaciğer yetmezliği başlayan Kadir Yıldırım, 62'nci doğum gününde kadavradan alınan organla sağlığına kavuştu.


Metabolizmayı hızlandırmak için 7 yöntem

Metabolizma, yediğiniz yiyeceğin enerjiye dönüştürülmesini, nefes alma ve kan dolaşımı gibi işlevlerin etkinleştirilmesini içeren bir süreç olarak biliniyor. Yani metabolizma, yağ yakmada önemli bir rol oynar. İşte, metabolizmayı hızlandırmayı sağlayan 7 yöntem...


Diyabet riskini en aza indiren takas beslenme modeli!

Diyabetten korunmak için doğal besinlere yönelmek gerekir. Protein ve lif ağırlıklı besinler kan şekerini dengede tutuyor. İşte detaylar...


Yalnızlığı dert edinen kedi teselliyi kendini kaloriferin kollarına atmakta buldu

Çevresinde hiçbir arkadaşı olmayan ve yalnızlıktan bunalan kedi kalorifer peteğiyle dertleşerek teselli buldu. O anlar sosyal medyada ilgiyle izlendi. https://haberglobal.com.tr/gundem/yalnizligi-dert-edinen-kedi-teselliyi-kendini-kaloriferin-kollarina-atmakta-buldu-344750


Uzman isim o uygulamaya dikkat çekip açıkladı: 'Gençliğe dönüş hayali gerçek oluyor'

Kırışıklık, göz altında meydana gelen torbalanma, sarkma, lekelenme ve matlık yüzde görülen yaşlanma belirtileri arasındadır. Dermatoloji Uzmanı Dr. Hande Ulusal dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Uzman isim, “İnsanların dış görünüşlerine dair farkındalıklarının artmasıyla birlikte, kapsamlı ameliyatlara gerek kalmadan uygulanan estetik işlemlere talepler artıyor” dedi.


Osman Müftüoğlu 'süper yaşlanma' için 3 takviye önerdi! 'Hepsi bedava ve sınırsız'

Yaşlılık sürecinin getirilerinden biri olan fiziksel yorgunluk ve adaptasyon her kişide farklı belirtilere yol açabiliyor. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, yaşlılık planı oluşturarak bu süreçte dikkat edilmesi gerekenleri tek tek anlattı.


Bu hastalık fark edilmezse ölümcül olabiliyor

Nefroloji Uzmanı Dr. Pınar Ergin, hayat kalitesini düşüren ve ölümcül olabilen kronik böbrek yetmezliğinin sanılanın aksine toplumda oldukça sık görüldüğünü söyledi.


Sağlıklı ve mutlu bir zihin için 5 altın kural

Bir insanın sahip olabileceği en değerli şey olan sağlık, ancak beden ve zihin birlikteliğiyle eksiksiz bir şekilde var olabilir. Yani sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir beden ve zihin gereklidir. Peki, zihin sağlığı için neler gereklidir?


Her yerde kahve olarak tüketilirken, Tokatlılar konservesini yapıyor

Tokat'ta yaşayan bitki uzmanı Havva Çiftçier, Adana ve Hatay'da yaygın olarak bulunan menengiç ağacının Tokat'ta da kendiliğinden yetiştiğini keşfetti. Menengiç ağacının kahvesinin kolon kanserine karşı koruyucu etkileri olduğunu belirten Çiftçier, bitkinin taze sürgünlerinin de çeşitli sağlık sorunlarına fayda sağladığını söyledi.


Karaciğeri mahveden beyaz zehir! Kaşık kaşık yiyoruz, damar tıkanıklığının sebebiymiş

Yemeklere, tatlılara, atıştırmalıklara lezzet kattığını düşündüğümüz şeker, vücudu yavaş yavaş zehirlemeye başlıyor. Herkesin gözdesi olan bu besin, sağlığımızı yerle bir edebilir. Bakın şeker tüketiminin organlara karşı etkileri nelermiş.


Duygusal açlık obeziteye yol açar

Psikolojik faktörlerin obeziteye neden olduğu gibi obezitenin de psikolojik sorunlara yol açtığını belirten Doç. Dr. Taha Can Tuman, “Obeziteye sahip kişilerin normal kilolulara göre son bir yılda majör depresyon atağı geçirme riski beş kat fazladır. Obezite depresyon ilişkisi kadınlarda daha güçlü görünür. Bir çalışmada kadınlarda obezitenin depresyonda yüzde 37’lik bir artışla ilişkili olduğu gösterilmiştir” dedi.


Kemik erimesi belirtileri nelerdir?

Osteoporoz halk arasında bilinen adıyla kemik erimesi, vücuttaki kemiklerin sertliklerinin azalması sonucunda zayıf ve kırılabilir hale gelmeleri ile ortaya çıkmakta olup en sık karşılaşılan kemik hastalığıdır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.


4 ilaç grubu daha aile hekimlerince yazılabilecek

Aile hekimlerinin reçete edebildiği ilaçların sayısı güncellendi. Yeni düzenleme kapsamında; Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçları aile hekimlerince yazılabilecek.


Ultraman: Rising Fragman

Ultraman: Rising Fragman


Kan yapıcı kuru üzümü aç karnına tüketirseniz ne olur?

Kuru üzüm vücudu sıcak tutarken kan yapıyor. Kuru üzümü çay eşliğinde tüketebilirsiniz. Peki aç karnına kuru üzüm tüketirseniz ne olur?


Dondurulmuş insan beyin dokusu hayata döndürüldü

T24 Dış Haberler Çin'deki araştırmacılar, insan beyin dokusunu başarıyla dondurup çözdürdü ve ardından normal işlevine kavuşurduğunu duyurdu. Yeni tekniğin nörolojik durumları inceleme yollarını geliştireceği umuluyor. Çin'in Şangay kentindeki Fudan Üniversitesi'nden Dr. Zhicheng Shao ve ekibi, beyin dokusunu donmuş durumdayken canlı tutabilen bir ...


12 gün sonra yeniden doğdu! 'Yavaş yavaş psikolojim bozulmuştu'

Yakakent ilçesinde yaşayan, emekli 2 çocuk babası Şaban Er, 3 Mayıs’ta ilaç almak için eczaneye gitti. İlaçlarının bir kısmını alan Er, eczacının kalanını 6 Mayıs’ta alabileceğini söylemesi üzerine evine döndü. Şaban Er, 6 Mayıs’ta yeniden eczaneye gittiğinde çalışanlar, ilaçlarını alamayacağını belirtti. Er, nedenini sorduğunda ‘Ölü görünüyorsun’ dediklerinde şok yaşadı. Nüfus Müdürlüğü’nün yolunu tutan Er, buradan da aynı cevabı aldı. Şaban...


İleri seviye koşmak hazırlık ister

Şehirde ya da doğada... Maraton koşmak dayanıklılık ve deneyim gerektiriyor. Ve tabii öncesinde de iyi düşünülmüş bir hazırlık şart. Daha önce koşuya başlamak isteyenler için bir haber hazırlamıştık. Şimdi uzun koşulara çıkmak, doğanın zorlayıcı koşullarıyla mücadele etmek, maratonlara katılmak isteyenler için bir rehber hazırladık. Daha ileri seviye koşmak isteyenlerin nasıl beslenmesi gerektiğini, ne tür ekipmana ihtiyaç duyabileceğini ve...


Masaj yapanların hiçbiri görmüyor! Yıllardır değişmeyen kural, cezası 714 bin lira

Derleyen: Betül Topaklı / Milliyet.com.tr -Masaj, bağışıklık sisteminden uyku kalitesine, enerji seviyesinden denge ve uyum hissiyatına kadar vücuda pek çok fayda sağlıyor. Doğru ellerde yapıldığında ise vücuttaki kan akışını artırarak oksijen ve besin maddelerinin daha hızlı taşınmasını sağlıyor. Dünyadaki pek çok ülkenin kendi kültürlerine uygun farklı farklı masajları bulunuyor. Ancak bir Uzak Doğu ülkesi olan Güney Kore'de masaj yaptırmak...


Profesörden kritik uyarı: Yüz bölgesindeki kanser beyne ilerleyebilir

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Kesiktaş, yüz bölgesinde oluşan bir cilt kanserinin geç tanı konulması ya da tedavi edilmemesi durumunda göz ve beyne ilerleyebildiğini belirterek, "Bu kanser, kişinin gözünün kaybına veya beyine yürüdüğü zaman ölümüne sebebiyet verebilir. Erken tanı deri kanseri için de son derece önemlidir. Vakaların yüzde 90'ı güneş ışınlarından kaynaklıdır. Bu ışınlarında en çok tehdit ettiği kişiler açık tenli vatandaşlar, derisi ince olan çocuk ve yaşlılardır" dedi.


Edirne’de buğday ekili tarlalarda hastalık ve zararlıya rastlanmadı

Edirne’de buğday ekili tarlalarda hastalık ve zararlıya rastlanmadı Ünsal YÜCEL/EDİRNE,(DHA)-EDİRNE Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, il genelinde 135 bin 180 hektar araziye buğday ekimi yapıldığını belirterek, gelişimlerin iyi olduğunu ve hastalık ile zararlıya rastlanılmadığını bildirdi. Edirne’de, İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Bit...


Nefes borusuna yemek takılan öğretmen öldü

Kastamonu’da yediği yemeğin nefes borusuna takılması sebebiyle 7 aydır tedavi gören öğretmen hayatını kaybetti.


Yardımla yürüyen Zerrin Özer’in sağlığı ne durumda?

Geçtiğimiz yıl omurilik ameliyatı sonrasında sağlık sorunları yaşan ve tedavi gören Zerrin Özer, katıldığı nikah töreninde koluna girenlerin yardımıyla yürüdü.


Güneş gözlüğünün rengini seçerken bunlara dikkat edin!

Uzm. Dr. Hülya Deveci yaza girerken önemli ihtiyaçlardan biri olarak gündeme gelen güneş gözlüğünün bir aksesuar olarak değil, göz sağlığını koruyacak bir araç olarak kabul edilmesi ve seçiminin de bu amaca yönelik yapılması gerektiğini söyledi. Uzm. Dr. Deveci , “UV ışınlarına maruz kalma katarakt gelişimine neden olabildiği gibi retina denilen gözün arka sinir tabakasında da bir takım hasarlara neden olmaktadır. Güneş gözlüğünde cam rengi bile...


Akdeniz Anemisi kalıtsal bir hastalıktır

Akdeniz Anemisi’nin (Talasemi) kalıtsal bir hastalık olduğunu dile getiren Doç. Dr. Ayşe Uysal, “Ülkemizde yaklaşık 4 bin 500 yüz civarında Talasemi hastası var. Bu hastalığın ülkemizdeki taşıyıcı oranı yaklaşık 1 milyon 300 bin kişidir” dedi.


Uzmanı uyardı: 3 yaşından itibaren kan basıncı kontrolü yapılmalı

Kardiyoloji Hekimi Uzm. Dr. Halil Ekren 17 Mayıs Hipertansiyon Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada “Kan basıncı yüksekliği yaşla yaş arttıkça ilerlemekte, ileri yaşların dışında çocuklarda, gençlerde de görülebilen bir halk sağlığı problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebepten ötürü 3 yaşından itibaren her kişinin kan basıncı kontrollerini yaptırması önem arz etmektedir” dedi.


Güneş kremini nasıl kullanmalı ve nelere dikkat etmeliyiz

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan güneş kremi kullanımı ile ilgili Dermatoloji Uzm. Dr. Nermin Bahat önerilerde ve uyarılarda bulundu. Bahat, “Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınacak önlemler kadar koruyucu seçeneklerden biri olan güneş kremi seçimi de bir o kadar önemlidir” dedi.


Uzm. Dr. Cengiz Boğa: “Hipertansiyon kalp sağlığını olumsuz etkiliyor”

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Boğa, hipertansiyonun kalbin iş yükünü artırdığını ve atardamarlarda zarara yol açabileceğini belirterek, “Özellikle kalp, göz ve beyin damarlarında hasara yol açar ve buna bağlı bulgular ortaya çıkar. En önemli bulgularından biri baş ağrısıdır. Şeker hastalığı, aşırı tuz tüketimi, fiziksel aktivite azlığı, alkol tüketimi, sigara, stres gibi faktörler ve yüzde 60 kalıtımsal olmakla beraber 35-50 yaş aralığında...


Saçları kalınlaştırmanın 5 doğal yolu! Kısa sürede farkı göreceksiniz

Kalın saç, kafa derinizdeki saç yoğunluğunu ifade eder ve herkes kalın, gür ve sağlıklı saçlar ister. Uzayan saç miktarını artırmak ve korumak sağlıklı bir saç için oldukça önemlidir. Gençken saçlarınız daha kalın görünüyorsa bunun nedeni, yaşlandıkça saç derinizin genişlemesidir. Ayrıca bazı insanlar yaşlandıkça folikülleri saç üretmeyi bırakır ve bu da saçların incelmesine neden olur. Saçlarınızı güçlendirmenin 5 formülü haberimizde.


Tansiyonu kontrol altına almak için 6 “doğal” öneri

Halk arasında yüksek tansiyon olarak da bilinen hipertansiyon, kalp ve damar sağlığını tehdit eden önemli bir sağlık sorunu. Kan basıncının çeşitli koşullar altında zaman zaman kısa sürelerle normalin üzerine çıkmasının doğal olduğunu paylaşan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, “Ancak yüksek seviyelerde kalıcı hale gelmesi anormal bir durumdur ve hipertansiyon rahatsızlığını oluşturur. Dünyada 1,13 milyar insanın hipertansiyon hastası...


Bağırsak rahatsızlığı olan kadına, erkek arkadaşından dışkı nakli yapıldı

T24 Dış Haberler ABD'de yaşayan Daniell Koepke, üniversitedeyken irritabl bağırsak sendromu (IBS) yaşamaya başlayarak hazımsızlık, sıkışan gazdan kaynaklanan batıcı ağrılar ve şiddetli kabızlık şikayetleri yaşamaya başladı. 5 yıllık doktor ziyaretleri ve yoğun antibiyotik tedavilerinin sonuç vermemesinin ardından genç kadına erkek arkadaşı ve erkek...


Obezite kalp hastalığı riskini artırıyor

Obezitenin tip 2 diyabet, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, uyku apnesi, eklem rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması, safra taşları, depresyon ve bazı kanser türleri gibi birçok sağlık sorununa yol açabileceğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Atabey, “Türkiye'de obezitenin artmasının nedenleri arasında Batılılaşma süreciyle değişen beslenme alışkanlıkları, azalan fiziksel aktivite düzeyleri, artan stres seviyeleri ve çevresel...


Kuru fasulyenin gazını alan yöntem! Geceden 1 adet doğrayınca ne gazı kalıyor ne de dağılıyor

Kuru fasulye, besleyici ve sağlıklı bir bakliyat türüdür. İçeriğinde yüksek miktarda protein, lif, vitamin ve mineral bulunur. Lif içeriği sindirimi düzenler, tokluk hissini artırır ve sindirim sistemi sağlığını destekler. Protein ise kasların ve dokuların yenilenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda düşük glisemik indeksi ile kan şekerini dengelemeye yardımcı olabilir. Faydaları saymakla bitmeyen kuru fasulye dengeli bir beslenme programının...


Uzmanı uyardı: "Fazla kilolu erkekler kısırlık riski altında"

Dünyada evli çiftlerin yaklaşık yüzde 15'inin kısırlık problemi ile mücadele ettiğini belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. İsa Özbey, "Son yıllarda bu oran yüzde 35'e yaklaşmaktadır. Yapılan çalışmalarda erkeklerde sperm sayısının giderek azaldığı tespit edilmiştir. Sperm sayısının azalmasında çevre kirliliği, GDO’lu gıdaların tüketiminin artması, sigara, alkol, ilaç kullanımlarının artması gibi faktörler sorumlu tutulmaktadır. Aşırı kilo ve...


Miyop ‘salgın’ gibi artıyor! Nelere dikkat edilmeli? ‘Bu ciddi bir tehdit, 4 milyar insanı etkileyecek’

Halk arasında uzağı görememe olarak bilinen miyop, göz sağlığına yönelik en büyük tehdidi oluşturuyor. Hastalığın görülme sıklığı dünya çapında endişe verici oranlarda artarken, çocuklar ve genç yetişkinler arasında daha yüksek yaygınlık görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2050 yılına kadar dünyanın yarısının gözlüğe ihtiyaç duyacağı ve bunun küresel bir görme salgınına yol açacağı konusunda uyarıyor. Peki miyop neden ‘salgın’ gibi artıyor? Nelere...


Dermatolog Dr. Neslihan Dolar Erkeklerin gözdesi ameliyatsız estetik işlemler

Erkeklerin estetiğe bakış açısı son yıllarda oldukça değişti. Eskiden erkek estetiğinden söz etmek mümkün bile değilken günümüzde yüzde 40’a varan bir artış ile estetik uygulamalarda erkeklerde yerini aldı. Erkek estetiğinin bu denli artmasında estetik çalışmaların kısa sürede yapılabilmesi ve doğal sonuçları sunması da yer alıyor.


Prof. Dr. Saime Paydaş:

Yüksek tansiyonun tütün kullanımı ve kan şekeri gibi diğer risk faktörlerinden daha fazla ölüme yol açtığına dikkat çeken İç Hastalıkları Hekimi Prof. Dr. Saime Paydaş, hipertansiyonun bazen hiç belirti göstermediğini ve bu nedenle “sessiz katil” olarak anıldığını söyledi. Prof. Dr. Paydaş, çocukluk çağı dahil her yaşta tansiyon ölçülmesini tavsiye etti.


Yüksek tansiyonun çaresi! Meğer çok basitmiş...

Manisa Şehir Hastanesi Kardiyoloji Hekimi Uzm. Dr. Halil Ekren 17 Mayıs Hipertansiyon Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada “Kan basıncı yüksekliği yaşla yaş arttıkça ilerlemekte, ileri yaşların dışında çocuklarda, gençlerde de görülebilen bir halk sağlığı problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebepten ötürü 3 yaşından itibaren her kişinin kan basıncı kontrollerini yaptırması önem arz etmektedir” dedi.


Donmuş beyinle ölümsüz hayat! 1 milyon TL yetiyor

Mevcut yöntemlerle beyin hücreleri dondurulduğunda buz kristalleri oluşabiliyor. Bunun nedeni, beyin hücrelerinin yüzde 80’inin sudan oluşması. Kristalleşme, dondurulan hassas beyin hücrelerine zarar vererek onları bozup, çözüldüklerinde kullanılmaz hale getirebiliyor. Süngerimsi yapıya sahip beynin dondurulmasının ona zarar vermesi ve çözüldüğünde kullanılamaması bilim dünyası için büyük bir zorluk. Bu nedenle Harvard Üniversitesi mezunu bir...


Masa, telefon, klozet temizliyorduk! Meğer kimyasal soluyormuşuz, tüm zararı üstte kalıyor

Yüzeyleri temizlemek için kullanılan havlular, hızlı ve pratik bir çözüm yolu olduğu için kullanılıyor. Uzmanlar, çözünmeyen plastikler hakkında çeşitli uyarılarda bulundu. Yüzeyleri temizleyen, kullan-at mantığı ile üretilen ıslak havlular sandığınızdan daha zararlı olabilir.


Konyaaltı’nda Halk Sağlığı buluşmaları

Konyaaltı Belediyesi, 17 Mayıs Hipertansiyon Günü’nde ilçe sakinlerinin yaşam kalitesini iyileştirmek ve halkı bilinçlendirmek adına “Halk Sağlığı Buluşmaları” başlattı. Emekli kahvelerinde gerçekleştirilen etkinlikte vatandaşların tansiyonu ölçüldü, uzmanlar tarafından sağlıklı olmanın yolları anlatıldı.


Küçükçekmece’de evini ilaçladı, üst katta oturan anne ve iki çocuğu hastanelik oldu

Küçükçekmece’de bir kişi böceklere karşı evini ilaçladı. Üst katta yaşayan anne ve iki çocuğu, ilaç kokusunun yayılması sonucu zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.


O ilaçları artık aile hekimleri yazacak

O ilaçları artık aile hekimleri yazacak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, raporlu kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçlarının artık aile hekimlerince yazılabileceğini bildirdi. Bakan Işıkhan, Sağlık Uygulama Tebliği düzenlemeleri ve alternatif tedavi seçenekleri sayesinde yaklaşık bir yılda 3.2 milyar lira tasarruf sağladıkla...


Protein açısından en zengin gıda! Günde 1 kaşık tüketenin bağışıklığı şahlanıyor

Çiçekli bitkilerde bulunan polen arıların toplamasıyla birlikte üretilir. Çiçeklerin erkek üreme hücrelerini içerek sindirim enzimleri bulunduran arı poleninin faydaları ise saymakla bitmiyor.


Hipertansiyon hastalarının yüzde 60’ı, hastalığının farkında değil

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Banu Aktaş Yılmaz, “Ülkemizde hipertansiyonun farkındalığı hakkındaki verilerin pek iç açıcı değildir. Türkiye’de hipertansiyon hastalarının yüzde 40’ı durumlarının farkında, bu kişilerin de sadece yüzde 31’i kan basıncını düşürücü tedaviler alıyor. Tedavi alanların da ancak yüzde 20’sinin kan basınçları kontrol altında” dedi.