YAZ AYLARıNDA TEHLIKE ARTıYOR! DışARı çıKMADAN öNCE 30 DAKIKA KURALı

Vücudunuzun D vitamini ihtiyacını karşılamak için güneş ışınlarına ihtiyaç duyarsınız. Çünkü D vitamini güneş ışığı sayesinde deride sentezlenir. Ancak güneş ışınlarından faydalanırken cildinizi güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı korumanız gerekir. Güneş ışınlarına çok fazla maruz kalan ciltler kırışıklıkların artmasına ve hücrelerin yaşlanmasına sebep olur. Güneş ışınlarının zararlı etkileri sadece bununla da sınırlı değildir. Cildinizi güneş ışınlarından korumadığınızda cilt kanserine yakalanma olasılığınız artabilir. Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmanın yollarını uzman isim Posta.com.tr okurları için açıkladı.

Aydan Durak/ Posta.com.tr| Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte cildiniz güneş ışınlarına daha fazla maruz kalır. Güneş yaşamın devamı için gereklidir. Ancak güneş ışınlarından faydalanırken çok dikkatli olmanız gerekir. Çünkü güneş ışınlarına karşı önlem almadığınızda ve dikkatli olmadığınız da cilt sağlığınızı tehlikeye sokabilir.

Güneş ışınları çocuklarda kemik gelişimi, D vitamini oluşumu ve vücudun direnç kazanması için önemlidir. D vitaminin en güçlü kaynağı güneştir. Hatta bağışıklığınızın güçlenmesi için bile güneş ışınlarına ihtiyaç duyarsınız. Ancak bilinçsiz güneşlenmek, güneşten korunmamak cildinize geri dönüşü olmayan zararlar verir.

Güneş ışınları cildin hızlı kurumasına, hücrelerin yaşlanmasına, cildin kırışmasına ve cilt lekelerinin artmasına sebep olur. Böylelikle cilt bariyeriniz hasar görür ve cildiniz dış etkenlere karşı savunmasız hale gelir.

Güneşte çok uzun saatlerde kalmak erken dönemde güneş yanıkları ve ileri aşamada güneş çarpması olarak bilinen tehlikeli durumlara neden olabilir. Güneş yanığının en net belirtileri deride kızarma, içi su dolu kabarcıklar, şişme, kaşıntı ve ağrılar olarak bilinir. Özellikle güneşli havaların artış gösterdiği ve yaz aylarının yaklaştığı şu günlerde uzmanlar güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için ciddi uyarılarda bulunuyor.

Cildinizi önemseyen ve cildine değer veren herkesin mutlaka cilt sağlığını korumak için harekete geçmesi gerekiyor. Cilt sağlığını korumanın en güçlü yollarından biri de cildi her zaman güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumak. Cildi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumanın ve cildin her zaman sağlıklı olması için yapmanız gerekenleri Dermatoloji Uzmanı Dr. Derya Can, Posta.com.tr okurları için anlattı.

ERKEN YAŞLANMAYA SEBEP OLUYOR

Cilt sağlığınızı önemsiyorsanız mutlaka cildinizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumanız gerekir. Dr. Can, Güneş ışınlarının cildin kurumasına, hücre yaşlanma hızının artmasına ve kırışıklıklara sebep olduğunu söyledi.

D VİTAMİNİ AÇISINDAN EN ETKİLİ DÖNEM MART VE EKİM AYLARI ARASI

Vücudun D vitamini ihtiyacının büyük bir bölümünü güneş ışınları karşılar. Güneşten doğru verimi alabilmek için son derece dikkatli olmak gerekir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Derya Can, Mart ve Ekim ayları arasına dikkat çekerek güneş ışınlarından doğru faydalanmanın yolunu anlattı.

CİLT İÇİN 30 DAKİKA KURALI

Cildinizi sadece yaz aylarında değil her mevsim güneşten korumanız gerekir. Cildi güneşten korumanın en kolay yollarından biri de güneş koruyucu kremleri kullanmaz. Dermatoloji Uzmanı Dr. Derya Can, güneşten korunmak için 30 dakika kuralını vurguladı.

YAZIN CİLT SAĞLIĞINI KORUMANIN YOLLARI

  • Dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin. (A-B-C-E vitaminleri ve omega 3 içeren besinlerin tüketimini artırın)
  • Her gün 8 saat uyumaya özen gösterin.
  • Cildinizi temiz tutun. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez cilt temizliği yapın.
  • Makyajla uyumayın. Eve geldiğinizde mutlaka makyajınızı çıkarın.
  • Her gün 8-10 bardak su için.
  • Güneş koruyucu krem kullanın.
  • Nemlendirici kullanmayı ihmal etmeyin. (Nemlendiricinizi cilt tipine göre seçin)

CİLDİ GÜÇLENDİREN BESİNLER

A-B-C-E vitaminleri ve omega 3 hücre ölümünü geciktirerek derinin yaşlanmasına karşı koruyucudur. Bunlar domates, havuç, yeşil ve kırmızı biber gibi renkli sebzelerde; ıspanak, brokoli, tere, maydanoz, marul, kereviz, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerde; sarımsak, soğan, kavun, süt, peynir ve yumurta, zeytinyağı, keten ve chia tohumu, soya yağı gibi bitkisel yağlarda; fındık, badem, ceviz, ay çekirdeği gibi yağlı tohumlarda; kümes hayvanlarında; ayrıca hamsi, somon, uskumru, sardalya ve ton balığı gibi balık türlerinde ve baklagiller, turunçgillerde ve buğday filizinin özündeki yağlarda bulunur.

2023-05-26T04:29:23Z dg43tfdfdgfd