BIR FAREYI NASıL YAKALARSıNıZ? - 10 TALIMAT

İlk olarak: Fareler her yere giriyor

Dışarısı yine soğuyor ve rahatsız edici hale geliyor ve fareler de bunu bize benzer şekilde gösteriyorlar: Artık daha sıcak odalarda kalmayı seviyorlar. Boyutları nedeniyle evlerin, eklentilerin, barakaların ve garajların içlerine en küçük çatlaklardan bile girebilirler. Evinizde fareler varsa, isteseniz de istemeseniz de onlarla ilgilenmeniz ve onlardan nasıl kurtulacağınızla ilgilenmeniz gerekir. Fareleri yakalamak, kendi deneyimlerinizden de bildiğiniz gibi o kadar kolay değil. Fareler ne yer, hangi fare kapanı, yem? Bunların hepsi fare yakalamak için cevaplanması gereken sorulardır. Ancak bilgilerimizi ve ipuçlarımızı takip ederseniz davetsiz misafirlerinizden kurtulma şansınız yüksektir.

Farelerin haşere istilasından bağımsız olarak: Bu resimdeki harika ekimi beğendiyseniz, evde yetiştirmeye yönelik bir adım atın.

Ama şimdi size farelerinizi yakalamada başarılar diliyoruz.

Fare kapanı satın al

Fareyi işaret eden ilk işaretler ortaya çıktığı anda (dışkı, izler, ısırıklar vb.) veya hatta kendiniz bir fare gördüğünüzde, bir fare kapanı satın almalısınız. Ayrıca özellikle depo odaları veya şarap mahzenleri gibi doğayla iç içe ve bodrum katlarıyla donatılmış kır evlerinde farelerin ortaya çıkmasına yatkın belirli yerler vardır. Burada fare görünmese bile önlem almak ve fareleri engellemek için fare kapanlarını hazır bulundurmak daha doğru olacaktır. Bu noktada fareleri önlemenin başka bir yöntemini sizden esirgemek istemiyoruz: kedi. Aslında kediler tam da avcılık becerileri nedeniyle evcil hayvan haline getirildi.

İyi bir yem

Temel olarak iki tür fare kapanı vardır. Farelerin yemeye çalıştığı ve daha sonra yakalandığı türler de var. İkinci tür fare kapanı ise farelerin geçiş yollarına yerleştirilen yapışkanlı kapandır. Fare daha sonra burada sıkışıp kalıyor ve artık hareket edemiyor. Fareyi nasıl avlarsın? Ancak buna daha çok birinci tür tuzakla cevap verilir. Peki hangi yemi kullanıyorsunuz? Fıstık ezmesi, çikolata ve tabii ki peynir gibi farelerin sevdiği birkaç yiyecek vardır. Eğer gerçekten bu yiyeceklerden birini yemeye karar verirseniz onu yalnızca bu amaç için kullanmalısınız. Yediğiniz yemeğin fare ya da fare kapanı ile temas etmemesi için uygun şekilde etiketleyeceğiniz ayrı bir kaba koymanız en doğrusudur. 

Parçaları takip edin

Fareler son derece çevik memelilerdir. Bu nedenle çok daha büyük olmamıza rağmen onları takip edip yakalayamıyoruz. İzlerini takip ederek dışkılarının nerede bulunabileceğini görmek çok daha pratiktir. Bunun için ortak yerler yüksek yerlerdir çünkü farelerin atlama ve tırmanma sorunu yoktur. Fareler genellikle birkaç değişiklikle her zaman aynı rotayı izlerler. Farelerin izini takip edip buraya tuzaklar kurarsanız, buradan geçecekleri kesin olduğundan cevabı kolay bir sorudur.

Dolapların altındaki fareleri nasıl avlarsınız?

Fareler mobilyaların yüksek kısımlarına sığınmayı sevdiği gibi daha aşağılara da saklanmayı severler. Ulaşılması zor olan her şeyin altında kalmayı tercih ediyorlar. Kendilerine yumuşak ve rahat gelen ve hatta onlara bir miktar koruma sağlayan halılar olduğunda kendilerini daha da rahat hissederler. Özellikle bu yerlerde tuzakların eksik olmaması gerekir ve mevcut olanların etkili olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Duvarda delikler arayın

Fareler eve iki nedenden dolayı gelirler: yemek için ve ısınmak için. Duvarda delik olan her yerde ısı bulurlar. Bu, besleme hatlarında geçerli olabileceği gibi duvar ve tavan açıklıklarındaki bağlantılarda da geçerli olabilir. Fare yakalamak istiyorsanız onlar gibi düşünmelisiniz. Nereye sığabilir? Nereye saklanabilir? Nereye kaçar? Küçük fareleri nasıl avlarsınız? sorularına cevap verirken her küçük eklemi, her küçük deliği, her küçük boşluğu dikkate almak gerekir. 

Beslenme yerleriniz

Delikler fareler için barınak ve sıcaklık sağlayabilir. Ama iş yemeğe gelince, onlar da bizim gibi yemeği mutfakta buluyorlar. Besin kaynakları çeşitli olabilir; örneğin çöp kutusu, evcil hayvanın mama kabı veya yere düşen kırıntılar. Bir fareyi kovalamadan önce, onun yiyeceğe erişimini engellemeye çalışmalısınız. Bu, yiyeceği farelerin artık ulaşamayacağı bir şekilde saklayarak yapılabilir. Daha sonra farelerin beslendiği yerlere tuzaklar kurmalısınız. Mümkünse evcil hayvanınızın çöplerini ve yiyeceklerini de farklı bir yere taşıyarak karışıklığı önleyin ve normal rotalarını değiştirmelerine neden olun.

Eve erişimi engelleyin

Bahçeli evlerde veya kır evlerinde farenin eve girmesini engellemenin zor olabileceği doğrudur. Ancak eve girerse en azından orada yiyecek bulamamalı ki, kış gelmediği ve sıcak bir barınak, hatta huzur içinde çocuk sahibi olabileceği bir yer aramadığı sürece kendi kendine yok olsun. Durum böyleyse çözülmesi gereken iki sorun var. Bir yandan zaten mevcut olan fareleri uzaklaştırmak ve eve nereden girdiklerini bulmak önemlidir. Böyle bir durumda mevcut deliklerin veya birleşim yerlerinin iyice kapatılması gerekir.

Tuzakları her zaman duvarın yakınına yerleştirin

Fareler doğada av hayvanlarıdır. Bunu biliyorlar ve bu nedenle her zaman korunmaya çalışıyorlar. Her zaman en ufak bir riskin olduğu yerlere taşınırlar. Eğer mobilyaların altına girebilirlerse, yapacaklar. Eğer kutuların veya sandalyelerin arkasına saklanabilirlerse saklanacaklar. Ve eğer saklanamıyorlarsa en azından duvarın yakınında kalacaklar. Bu nedenle tuzakları her zaman duvarların yakınına, salıncakların veya rafların yakınına yerleştirmelisiniz.

Zehir gerekli değil

Şu ana kadar sadece fare kapanlarından ve kedi beslemek gibi önleyici tedbirlerden bahsettik. Yine de birisi fareler için zehir kullanmaya karar verir. Bu şüphesiz etkilidir, ancak aynı zamanda dezavantajları da vardır. Evde çocuklar varsa hiçbir durumda zehir kullanmamalısınız çünkü çocuklar yanlışlıkla zehri yutabilirler. Aynı şey evcil hayvanlar için de geçerlidir, sadece köpekler için değil. Ayrıca kobay, hamster veya diğer küçük kemirgenler gibi küçük memelilerle birlikte yaşayan insanlar da vardır. Zehre karşı çıkan bir diğer neden ise hayvanın ölmesinin beklenme şeklidir. Şiddetli dehidrasyon veya kanın pıhtılaşması nedeniyle korkunç bir ölümdür.

Farelerle yaşayamazsın

Bahsi geçen zulme karşı ses çıkaran hiç kimse, fareyle birlikte yaşamanın mümkün olduğunu düşünmemelidir. Fareler enfeksiyon kaynağıdır. Bunu yapmak için ısırmanıza gerek yok. Masanın üzerinde, genel olarak mutfakta ve evin diğer yerlerinde bulunan dışkıları da sağlığa zararlıdır. Yalnızca tek bir fare olmasına rağmen kesinlikle idare edilebilir. Ancak tüm bu tavsiyelere uyduktan sonra hala evinizde fare varsa, onların baş belasına dönüşmemesi için bir sonraki adımı atmalı ve haşere ilaçlama firmasını aramalısınız. Fare ortadan kaldırıldığında, bina temizlik uzmanları da evinizi tekrar hijyenik bir şekilde temizlemenize yardımcı olacaktır.

Size tavsiye ediyoruz! Sivrisineklerden kurtulmak için ne yapmalı?

2024-05-05T10:15:01Z dg43tfdfdgfd