Trending:


Pekmezi üzerine döküp yiyenler bir daha düşünsün! Fayda da şifa da sıfırlanıyor

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan ve demir eksikliğine iyi gelen pekmezi, yoğurtla birlikte tüketenler aslında büyük bir hata yapıyor olabilir. Neden yoğurt ve pekmezi birlikte tüketilmemeli? Cevabı haberimizde!


Fiziksel Aktivite ve Akdeniz Diyeti Alzheimer'ı Engelliyor

Uzmanlar, düzenli fiziksel aktivite ve Akdeniz tipi beslenmenin Alzheimer riskini azalttığını belirtiyor.


Selin Irmak KAÇMAZ Otizmle bağlantılı dört virüs

Daha doğmadan anne rahminde bir herpes virüsüyle enfekte olan çocukların otizmli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu duymuş muydunuz? Yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları oldukça ilginç. İşte otizmle bağlantılı dört virüs…


Yapay zeka alzaymır hastalarının hayatını kolaylaştırıyor

Medicana Kadıköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, "Yapay zeka hastayı algılayarak, kullandığı ilaçları algılayarak yapılan bir öğretim içinde sistemin kendini hastaya özel bir tercih gibi ayarlamasına imkan tanıyor." dedi.


Çorabınıza limon sıkarsanız ne olur?

Limonun temizleyici ve vitamin deposu olduğu biliniyor. Limon gerek tüketilince gerekse kumaşlara temas edince fayda sağlıyor. Peki çoraplarınıza limon sıkarsanız ne olur?


İşlevini yerine getiremeyen beyin hücreleri, obezite ve diyabete yol açabiliyor

Avustralya ve Kanada'dan araştırmacılar, işlevini tam olarak yerine getiremeyen beyin hücrelerinin insanları fazla tüketime teşvik ederek obezite ve tip 2 diyabet gibi hastalıklara yol açabildiğini tespit etti.


Her 19 kişiden 1'i prostat kanseri riskinde

Bilecik İl Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Damkacı, dünyada her 19 kişiden 1'i prostat kanseri riskinde olduğunu söyleyerek, "Erkeklerin 50 yaşından itibaren, birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin ise 40 yaşından itibaren üroloji uzmanına düzenli olarak muayene olması gerekir" dedi.


Alzheimer riskinden yaşam boyu öğrenme ile korunun

Türkiye’de ve dünyada yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte Alzheimer hastalığının görülme sıklığı da giderek artıyor. Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Ceyda Hayretdağ, yaşam boyunca yeni şeyler öğrenmenin Alzheimer’dan korunmaya yardımcı olabildiğini vurgulayarak “Okuma, yazma, bulmaca çözme, tiyatroya gitme, oyun oynama ve sosyal projelere katılma gibi aktivitelerle beyni sürekli çalışır halde tutmak, hastalığın gelişme riskini...


TÜİK, yaşam süresi en uzun ili açıkladı... Kentteki yaşlılar, sağlıklı yaşamın sırrını anlattı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz....


Damar yollarını tazyikli suyla yıkıyor! En temizleyici bitki yoğurtla tüketin

Roka yoğurtla tüketilebilen sağlıklı bitkidir. Roka kalp ve damar yollarını temizliyor. Kemikleri kuvvetlendiren rokanın muadili yok. Peki yüksek C vitamini içeren rokanın faydaları neler?


'Nasılsa geçecek' denilip ihmal ediliyor! Gelişim bozukluğuna yol açabilir

Genelde tekrarlayan kulak ve sinüs enfeksiyonlarına neden olabilen geniz eti problemleri hakkında konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Semih Demirkıran, ailelere uyarılarda bulundu. Yaş ilerledikçe nasılsa küçülecek diyerek üzerinde durmadığında bu sorunların ileride pek çok hastalığa davetiye çıkarabildiğini belirtiyor.


Sağlık Bakanlığı uyardı... Eş-dost tavsiyesiyle ilaç almayın

Sağlık Bakanlığı, akılcı olmayan ilaç kullanımı hakkında vatandaşlara, “Eş-dost tavsiyesi, komşu övgüsüyle ilaç kullanmayın. Buzdolabında saklanması gereken ilaçları buzluk bölümüne koymayın. Uygun şartlarda muhafaza edilmeyen ilaçlar zehirleyebilir” uyarısı yaptı...


Evde konserve yaparken dikkat: Ortaya çıkan Botulizm toksini zehirlenme yapabilir

Turşu kurarken dikkat edilmesi gereken püf noktaları anlatan Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim Binici, plastik kaplarda kurulan turşunun endokrin sisteme zarar verebileceği hakkında uyardı. Konserve yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli konunun sıcaklık olduğunu da belirten Dr. Binici, “Aksi takdirde C. Botulinum bakterisi tarafından ortaya çıkan Botulizm toksini nedeniyle zehirlenme yapabilir” dedi.


İBN-İ SİNA'NIN HER DERDE DEVA REÇETESİ! İbrahim Saraçoğlu da önerdi! Soğuk algınlığı ve grip kabusunuz olmasın

İslam'ın Altın Çağı döneminin en önemli hekimlerinden İbn-i Sina'nın reçeteleri arasında yer alan bir bitki faydaları ile öne çıkıyor. Soğuk algınlığı, grip gibi enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan bu bitki Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından da öneriliyor. Üstelik düzenli tüketildiği takdirde kötü kolesterolü de düşüren bu mucizevi bitki, sindirimi kolaylaştırıp, mideyi de rahatlatıyor. İşte İbn-i Sina'nın asırlık şifa reçetesi…


Parkinson’un Levodopa Karbidopa İntestinal Jel tedavi yönteminden başarılı sonuçlar elde edildi

Halk arasında titrek felç olarak da bilinen Parkinson hastalığına karşı geliştirilen tedavi yöntemlerinden biri olan ve Türkiye'de sayılı merkezlerde yapılan Levodopa Karbidopa İntestinal Jel tedavisi, Bucak Devlet Hastanesi'nde uygulanan 4 hastada başarılı sonuçlar ortaya koydu.


Subliminal Savaşlar ve Teknoloji

Uzmanlar, teknolojinin bilinçaltı mesajlarla olumsuz davranışları normalleştirdiğine dikkat çekiyor.


ABD'de dikkat çeken araştırma: Covid'in kaynağı yaban hayvanları

ABD ve Fransa'dan bilim insanları tarafından, milyonlarca genetik kod parçası kullanılarak yapılan yeni bir araştırma, Covid-19 salgınının bir laboratuvar sızıntısından ziyade pazarda satılan enfekte hayvanlarla ortaya çıktığını öne sürüyor.


Kalabalık Ortamlarda Enfeksiyon Riskine Dikkat

Prof. Dr. Demirdal, okullarda enfeksiyonların artmaması için havalandırma ve hijyen uyarısında bulundu.


Balığı taze tutmak için zahmete girmeyin! Temizlik şartmış, 6 ay taptaze kalıyor

Sofralardan eksik olmayan, sağlığımız için de faydaları saymakla bitmeyen balık, her zaman üst üste tüketilmeyebilir. Ancak birçok kişi balık stoğu yapmaya çalışıyor. Bu noktada akıllardaki soru işareti, buzlukta saklanacak balığın taze olup olmadığı elbette. Satın aldığınız balıkları bazı püf noktalara dikkat ederek sakladığınızda 6 ay boyunca taze kalabilir. İşte dikkat edilmesi gerekenler.


Yemeklerinize zencefil ve zerdeçal ekleyin! İşte güçlü bağışıklık için 10 etkili yöntem

Soğuk algınlığı, grip, sinüzit, larenjit, farenjit… Sonbaharın gelmesiyle birlikte hastalıklar kapımızı çalmaya başladı bile! Sıcaklıkların azaldığı sonbahar aylarında vücut metabolizmasının ana görevi vücut ısısını stabil tutmak oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, hastalıklara karşı direnç kazanmamız için bağışıklık sistemimizi mutlaka güçlendirmemiz gerektiğine dikkat çekerek, sonbaharda bağışıklığımızı güçlendiren 10 beslenme önerisini açıkladı.


Çocuklarda yemek seçiciliği çoğunlukla genetik faktörlerden kaynaklanıyor

Araştırmacılar, çocuklarda yemek seçiciliğinin büyük oranda genetik nedenlere bağlı olduğunu tespit etti. İngiltere'deki birçok üniversitenin ortak çalışması ile ortaya konan araştırmada, 16 aylık bebeklerden 13 yaşındaki çocuklara kadar 2 bin 400 tek ve çift yumurta ikizlerinin yeme alışkanlıkları incelendi. Araştırmacılar, incelemeler sonucunda y...


Yeni bir kan grubu: MAL

50 yıl süren araştırma sonunda bu moleküler eksiklik sayesinde insanlarda yeni bir kan grubu tanımlandı. İngiliz bilim insanları, bu yeni kan grubuna MAL adını verdi. Buluşun, bu kan grubundaki tedaviler için önemli olduğu belirtildi. Bilinen ABO kan grubu sistemi ve Rh faktörünün yanı sıra, kan hücrelerini kaplayan çeşitli proteinler ve şekerler nedeniyle birçok farklı kan grubu sistemi var. Kan nakli sırasında antijenlerin eşleşmemesi, ölümcül...


Basit unutkanlıkla başlıyor, sinsice ilerliyor! Unutkanlığınızdan ne zaman endişe etmelisiniz? 9 Soruda Test Edin!

En yakınlarını hatırlayamamak, evinin yolunu bulamamak, konuşurken konuyu unutmak, aynı soruları tekrar tekrar sormak… Eski bilgiler ve yaşanmışlıkları net şekilde hatırlarken, yakın zamanda yaşananları ise unutmak! Prof. Dr. Neşe Tuncer, Alzheimer hakkında bilinmesi gereken önemli noktaları anlattı. İşte detaylar...


Kadınlar, Uzun Yaşamanın Sırrını 'Dırdır' Diyor

Sivaslı kadınlar, uzun yaşamlarının sebebini 'kadın dırdırına' bağlıyor ve erkeklerin erken yaşlandığını öne sürüyor.


Havaleye dönmeden ateşi düşürüyor! Çoraba birkaç damla sıkın, ilaç kadar etkili formül

Ayakları sıcak tutmak, birçok hastalıktan korunmak için etkili önlemlerden biridir. Birçok rahatsızlıktan korunmak veya etkilerini hafifletmek için çoraplarınıza limon sıkmayı denediniz mi? Bakın çoraplara limon sıkmanın nasıl etkileri var.


Ateş, kilo kaybı ve gece terlemeleri lenfoma olabilir

Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmet Anıl Berk, 40 yaşından sonra en çok görülen kanser türünün lenfoma olduğunu açıklayarak ateş, kilo kaybı ve gece terlemeleri olanların erken tanı için hekime başvurmasını istedi.


ABD'de kanserden ölümler 30 yılda yüzde 33 düştü

ABD'de yapılan yeni bir araştırmada, 1991-2021 yıllarında kanserden ölüm oranının yüzde 33 düşmesine karşın alkolün, kanser vakalarındaki önemli risk faktörleri arasında yerini koruduğu belirtildi.


DOĞAL ANTİBİYOTİK! Canan Karatay üstüne basa basa önerdi! 'Boğaz ağrısını hafifletiyor, iltihaplanmayı azaltıyor'

Hava durumunda meydana gelen ani değişimler nedeniyle grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar görülmeye başladı. Profesör Doktor Canan Karatay sık hastalananlar için bu kez doğal antibiyotik besinin mucizelerine değindi. Bu karışım yalnızca boğaz ağrısını hafifletmekle kalmıyor, iltihaplanmayı azaltıp bağışıklık sistemini de destekliyor. İşte Prof. Dr. Canan Karatay’ın önerisi…


Her evde var, 4 malzeme yetiyor! Markettekilere taş çıkartan doğal çamaşır suyu

Temizlik denince akla ilk gelen ürünlerden biri çamaşır suyudur. Ancak çoğumuzun evde sıkça kullandığı bu kimyasalın hem solunum yollarına hem de cilde zarar verdiği biliniyor. Özellikle uzun süreli kullanımlarda akciğerler üzerinde ciddi tahribat yaratabilen çamaşır suyu, ev temizliğinin sağlığımızı riske atmadan yapılabileceği gerçeğini sorgulatıyor. Peki hem sağlığınızı koruyup hem de evinizi tertemiz tutmanın bir yolu yok mu? Elbette var....


ÇİNLİLERİN GÜZELLİK SIRRI! Faydaları saymakla bitmiyor: 'Cilt hücrelerini yeniliyor, yaşlanma belirtilerini geciktiriyor'

Işıltılı, canlı ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak hayal değil. Çinli ve Japon kadınların güzellik sırrı ortaya çıktı. Cilt bakımı ve temizliğine önem veren Asyalıların sıklıkla tükettiği bir meyve bu noktada öne çıkıyor. Cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olan bu besin yaşlanma belirtilerini de geciktiriyor. Üstelik bu meyve Türkiye'de de yetişiyor. İşte ayrıntılar…


Polikistik over sendromu olan kadınlarda kilo kaybı, gebelik şansını artırıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Buyru "Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler arasında tedavisi en yüz güldürücü olanlar, polikistik over sendromu bulunanlar. Sadece kilo vererek bile gebe kalmasını sağlamak mümkün." bilgisini verdi.


Üniversitenin acı kaybı: Göğüs hastalıkları ana bilim dalı başkanı kalp krizinden yaşamını yitirdi

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akkaya (63) kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.


Katıldığı kurslardan vazgeçmeyerek kansere meydan okuyan kadından hayat dersi

Sağlık sorunlarını, katıldığı kadın eğitim ve kültür merkezlerindeki kurslardan vazgeçmeyerek yenen Serap Kaya, kanserle mücadele edenlerin evde hastalığı düşünerek oturmamalarını, kendilerini meşgul edecek etkinliklerle vakit geçirmelerini önerdi.


Okul çantası tek omuzda ve çapraz taşınmamalı

Çocuklarda okul çantasının ortopedik açıdan uygun olmasının, uzun vadeli sağlık sorunlarını önlemek ve konfor sağlamak açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Kerem Şencan, “Çantanın tek omuz veya çapraz taşıma yöntemleri, bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Çantanın dengesiz şekilde taşınması, vücudun bir bölgesinde yoğun baskıya neden olabilir. Bu da o bölgede rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir” dedi.


Prostat büyümesini erken fark etmek yaşam kalitesini artırır

İyi huylu prostat büyümesi, yaş ilerledikçe prostat bezinin büyümesiyle ortaya çıkan bir durum. Yaşla birlikte prostat bezinin büyümesinin idrar yollarını sıkıştırarak çeşitli sorunlara neden olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Akyıldız, “Erken aşamada yapılan müdahaleler, sağlık sorunlarının büyümesini engeller ve yaşam kalitesini artırabilir” dedi.


Tiryakilere müjde... Çay ve kahve kalbe faydalı

Yeni bir araştırma, kahve ve çayın kalp sağlığına olumlu etkileri olabileceğini gösterdi. Araştırmaya göre, düzenli olarak kahve ve çay tüketen kişilerde hipertansiyon, felç, diyabet ve koroner kalp hastalığı gibi kardiyometabolik rahatsızlıkların gelişme riski önemli ölçüde azalıyor.


Mobil KETEM tarama aracıyla sağlık hizmeti vatandaşın ayağına gidiyor

Erzincan Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM biriminde; 30-65 yaş arası kadınlara rahim ağzı kanseri taraması amacıyla HPV alımı, 40-69 yaş arası kadınlara meme kanseri taraması amacıyla mamografi çekimi, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere bağırsak kanseri taraması amacıyla GGK testi ücretsiz olarak yapılıyor.


Haksızlık ve soykırımı çocuklara anlatmak

Çocuklar çevrelerindeki yetişkinlerin tutum ve davranışlarını model alır. Yetişkinlerin haksızlıklara karşı duyarlı ve aktif olduğunu gören çocuklar, bu tutumları benimseyebilirler.


50 yaş üstüne yılda 1 kez prostat muayenesi tavsiyesi

Erkeklerde en sık görülen kanser türünün prostat kanseri olduğuna dikkat çeken Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Tolga Tombul, “Kanser taraması için özellikle 50’li yaşlardan sonra erkeklere yılda 1 kez prostat muayenesi öneriyoruz” dedi.


Türk İlaç, Mpox ilacı için distribütörlük anlaşması yaptı

DÜNYA Sağlık Örgütü (WHO), geçtiğimiz günlerde 120’den fazla ülkede 100 binin üzerinde Maymun Çiçeği Virüsü (mpox) vakası olduğunu duyurdu. Mpox tedavisinde yaygın kullanım ise Tecovirimat adındaki ilaç. ABD merkezli Siga Pharmaceuticals şirketinin ürettiği ilacın Türkiye distribütörü ise Türk İlaç ve Serum A.Ş. oldu.


Elektronik sigara baş boyun kanseri riskini artırıyor

Baş boyun kanserlerinin en önemli sebebinin sigara kullanımı olduğu, elektronik sigara ve pasif içiciliğin de riski artırdığı bildirildi.


Soğuklar değil, kalabalık havasız ortamlar hasta ediyor

Havaların soğumaya başlamasıyla bulaşıcı hastalıkların kalabalık ortamlarda, özellikle okullarda bir tehdit oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Tuna Demirdal, “Bakterilerin temel sebebi havasız ortamlar. Kreşlerde oyuncakların, dershanelerde kapı kolları ve sıraların mutlaka deterjan ve suyla temizlenmesi gerekiyor. Bu şartlara uyulursa hastalıkları daha az göreceğiz” dedi.


Damacana sularındaki sağlığı olumsuz etkileyen sorunlardan etkilendi, proje geliştirdi

Niğde BİLSEM ve DENEYAP Teknoloji Atölyesi öğrencisi Elifsu Taş, Cüneyt Akyol danışmanlığında damacanalardaki suyun kalitesini anlık olarak ölçen ve bunu kullanıcıya bildiren elektronik damacana projesi geliştirdi.


Gıda ürünlerinde kullanılan palmiye yağı zararlı mı?

Çikolatadan cipse kadar birçok işlenmiş gıdanın yanı sıra temizlik ve kozmetik ürünlerinde de karşımıza çıkıyor. Ancak Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu'na (EFSA) göre kanser riski taşıyor olabilir.


Uzmanlar uyardı: Covid-19 organlarımızı etkilemiş olabilir

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını sona erdi ancak hastalığı geçirenler üzerindeki etkileri bilim dünyası tarafından tartışılmaya devam ediyor. Uzmanlar, koronavirüsün basit bir solunum yolu hastalığından çok daha fazlasına neden olabileceğini ve vücuttaki organları etkileyebileceğini söyledi.


Lenfoma Belirtilerine Dikkat!

Ateş, kilo kaybı ve gece terlemeleri lenfoma belirtisi olabilir. Erken tanı için hekime başvurun.


Çene Bozukluğu ve Akran Zorbalığı

Plastik cerrah Dr. Emre Kıymık, çene bozukluğunun çocuklar üzerindeki akran zorbalığına etkisini açıkladı.


Çoğu kadının sahip olduğu, normal sanılan ağrı: Dismenore nedir?

Pek çok kadının yaşadığı ve günlük hayatı etkileyecek şiddete ulaşabilen adet ağrılarına dismenore adı veriliyor. Hürriyet yazarrı Şenol Kalyoncu, dismenorenin tanı konulduktan sonra tedavisinin mümkün olduğunu ancak çoğu kadının bu ağrıları normal sanıp doktora başvurmadığını yazdı. Kalyoncu, Hürriyet'teki köşesinde dismenero hakkında şöyle yazdı:...


Dünyada 55 milyondan fazla kişi Alzheimer hastalığıyla mücadele ediyor

Dünya genelinde yaşlı nüfus oranı artarken 55 milyondan fazla kişi ise buna bağlı gelişen Alzheimer hastalığıyla mücadele ediyor.


Zeka için ceviz mi fındık mı daha faydalı?

Fındık ve ceviz vitamin değerleri yüksek iki besin. İkisinde de protein, C vitamini ve zeka için çok kıymetli olan B12 vitamini var. Peki, zeka için fındık mı ceviz mi daha faydalı? İşte bol karşılaştırmalı ve faydalı haberimiz