20 YıLDıR KENDI ZIHNINDE HAPSOLMUşTU! ŞIZOFREN SANıLAN KADıN MUCIZEVI şEKILDE IYILEşTI

Yirmi yıldır kendi zihninde hapsolmuş bir kadın uyandı ve devrim niteliğindeki yeni bir tedavi sayesinde tekrar ailesiyle birlikte olabildi.

April Burrell, 1995 yılında ABD'nin Maryland eyaletindeki bir üniversitede muhasebecilik okurken sürekli görsel ve işitsel halüsinasyonlar görmesine neden olan travmatik bir olay yaşadığında henüz 21 yaşındaydı. Burrell hasta olmadan önce Maryland Eastern Shore Üniversitesi'nde muhasebe bölümünde okuyan dışa dönük ve başarılı bir öğrenciydi.

NELER YAŞADIĞI AÇIKLANMADI

Talihsiz kadın, 1995'te 21 yaşındayken başından geçen travmatik bir olayın ardından psikoza girdi. Görsel ve işitsel halüsinasyonlar yaşamaya başladı. Washington Post gazetesi kadının başından geçenleri mahremiyet sebebiyle açıklamadı.

KENDİ ZİHNİNDE HAPSOLDU

Ailesi, Burrell'e bakmak için ellerinden geleni yaptı. Ancak sürekli bakıma muhtaç olan kadın, 2000'de New York'taki bir psikiyatri merkezine yatırıldı. Genç kadın kendi psikoz dünyasına hapsoldu. Ailesini bile tanıyamaz hale geldi.

Hasta kadın şizofreninin tüm belirtilerini taşısa da araştırma ekibi altında yatan nedenin lupus olduğuna kanaat getirdi.

Kelebek hastalığı diye de bilinen bu rahatsızlıkta kişinin bağışıklık sistemi, vücuttaki doku ve organlara saldırıyor. Ancak Burrell'de hastalık sadece beyni etkiliyor gibi görünüyordu.

Doktorlar, kadının katatonisinin tedavi edilebilir bir bağışıklık hastalığı olan lupustan kaynaklandığını keşfedince tedavi edildi. April'in yaşadıkları şimdi diğer psikoz hastalarını iyileştirmenin anahtarı olabilir. 

KELEBEK HASTALIĞI (LUPUS) NEDİR?

Sistemik lupus eritematozus hastalığı halk arasında ‘’kelebek hastalığı‘’ olarak biliniyor. Kronik ve ilerleyici inflamatuvar (iltihaplı) bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi, kişinin kendi doku ve organlarını hedef alır. Hastalığın cilt, eklemler, böbrekler, beyin, kalp ile birlikte pek çok organı ve sistemi tutabildiği bilinmektedir. En çok kadınlarda görülen lupusun teşhis edilmesi hayati açıdan önem taşımaktadır.

2023-06-04T10:47:42Z dg43tfdfdgfd